Održana godišnja skupština NALED-a


Pored redovnih aktivnosti na Skupštini i prezentovanja fenomenalnog godišnjeg izveštaja o radu NALED-a koji je još jednom pokazao i dokazao kakvim krucijalnim pitanjima za Srbiju se bavi NALED, održan je i svečani deo sednice Skupštine, kome su prisustvovali brojni gosti, počev od predsednice Vlade Republike Srbije Ane Brnabić do brojnih drugih gostiju.

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić uputila je, otvarajući svečanu sednicu Skupštine NALED-a, poziv premijerima iz regiona da zajedno iskorače i da rade na uklanjanju prepreka privredi, na opštu korist svih građana ovog dela Evrope.

Na skupu je predstavljena inicijativa za institucionalizaciju saradnje zemalja Jugoistočne Evrope (BFE SEE – Business Friendly Environment South East Europe) na usaglašavanju i unapređenju poslovnog okruženja.

Brnabić je poručila da će Vlada Srbije snažno podržati Program sertifikacije opština i gradova po meri privrede u Jugoistočnoj Evropi i biće veoma aktivna u tome da ta regionalna platforma zaživi.

Ona je pozvala USAID, GIZ, Svetsku banku, Evropsku investicionu banku i Evropsku banku za obnovu i razvoj da podrže region u toj važnoj misiji.

Predsednica Vlade je istakla da je u Srbiji u prva dva meseca ove godine zabeležen rast direktnih stranih investicija za 21,8 odsto i da su one iznosile 436,9 miliona evra, dodavši da je to za približno 80 miliona evra više nego 2017. godine.

Prošle godine, koja je bila istorijska po prilivu direktnih stranih investicija, imali smo rekordnih 2,6 milijardi evra i to bez ikakvih velikih privatizacija, a Fajnenšel tajms, koji je kredibilan, proglasio nas je po tome za svetskog lidera, rekla je premijerka.

Ona je izrazila očekivanje da će trend rasta koji je bio u prva dva meseca ove godine biti nastavljen do kraja 2018. godine.

Ambasador Nemačke u Srbiji Aksel Ditman rekao je da je „Nemačka razvojna saradnja“ podržala razvoj BFC SEE programa koji je postigao veliki uspeh i pomogao približno 100 lokalnih samouprava iz pet zemalja.

BFC SEE program se sprovodi od 2012. godine i do sada se u proces sertifikacije uključilo približno 100 gradova i opština iz pet zemalja, od kojih su 44 ispunili kriterijume za sticanje sertifikata koji privredi i investitorima predstavlja dokaz kvaliteta da će u ovim sredinama imati predvidivo poslovanje.

Ministri država regiona uručili su 17 sertifikata lokalnim samoupravama koje su u prethodnih godinu dana kroz proces sertifikacije uspešno usvojili planove reformi i smernice programa kreiranja dobre poslovne klime, 11 iz BiH, četiri iz Srbije (Novi Sad, Leskovac, Sombor i Ruma), jedna iz Makedonije i jedna iz Hrvatske.

Više od tri miliona građana i 150.000 privrednih društava u sertifikovanim gradovima i opštinama danas koristi efikasne servise lokalne administracije.

Prema istraživanju NALED-a uslovi za poslovanje u ovim sredinama su kvalitetniji za 76 procenata, 40 odsto sertifikovanih gradova i opština iz regiona našlo se na listi Fajnenšel tajmsa o najboljim investicionim destinacijama u Evropi.

Program sertifikacije opština po meri privrede u Jugoistočnoj Evropi (BFC SEE), sprovodi se u pet zemalja – Hrvatskoj, BiH, Makedoniji, Crnoj Gori i Srbiji.