Druga nacionalna izložba goveda simentalske rase - 2017.


IZVEŠTAJ
U organizaciji Centralnog udruženja odgajivača simentalske rase Srbije (CUOGSR), pod pokroviteljstvom grada Kruševca i Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivede, u Kruševcu je 07. oktobra 2017. godine održana 2. nacionalna izložba goveda simentalske rase. Pored izložbe, organizovan je i tradicionalni, 10. sajam poljoprivrede Opštine Kruševac.
Nije slučajno zašto je baš Kruševac izabran za održavanje izložbe. Rasinski okrug je poznat po odgajivačima koji imaju veoma kvalitetna grla simentalske rase goveda. Na području Rasinskog okruga postoji čak 5 udruženja koji su članovi CUOGSR.
Svakako da je odluci o mestu održavanja ovogodišnje izložbe doprinela činjenica da je i prethodna izložba održana u Kruševcu. Po rečima organizatora, mnogo je lakše praviti izložbu na istom mestu, tako da su svi nedostaci od prethodnog puta uspešno otklonjeni, a kvalitet podignut na nivo koji zaslužuje nacionalna izložba, svi njeni učesnici i posetioci. Veče pre same izložbe, grad Kruševac i CUOGSR organizovali su večeru „Druženje farmera“, na kojoj su farmeri imali priliku da se druže sa predstavnicima grada i CUOGSR-a, ali i da međusobno razmene iskustva, steknu nova poznanstva i učvrste postojeća. Gradonačelnik Kruševca, gosp. Dragi Nestorović i državni sekretar Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, mr Željko Radošević otvorili su sajam i izložbu. Pored zvaničnika, 2. nacionalna izložba goveda simentalske rase je, razumljivo, okupila veliki broj stručnjaka, naučnika i inženjera stočarstva, ali i drugih zainteresovanih posetilaca, budući da su na izložbi prikazane najkvalitetnije krave, prvotelke i junice Srbije.
Treba napomenuti da vremenske prilike nisu išle na ruku izložbi, budući da je bilo veoma hladno uz obilne padavine. Ipak, organizatori su spremno odgovorili na izazove i obezbedili optimalne uslove za posetioce ali i za izložena goveda, koja su bila smeštena u modernim, zaštićenim objektima, dok je samo ocenjivanje grla vršeno u natkrivenom prostoru, koji je štitio od vremenskih neprilika. Loše vreme nije uticalo na zainteresovanost za učešće i posetu izložbi. Na ovoj izložbi je učestvovalo 14 udruženja odgajivača simentalske rase goveda iz 11 opština, što svakako pomera granice kada je u pitanju izlaznost grla. Na izložbi je pored kvantiteta bio prisutan i kvalitet, i nesumnjivo je primetan osetan napredak u odnosu na prethodnu izložbu. Ravnomeran odnos krava i prvotelki sa jedne, a junica sa druge strane, doprinosi kvalitetu izložbe.

Izloženo je preko 120 veoma kvalitetnih grla simentalske rase, podeljenih u tri kategorije:

· Steone junice

· Prvotelke

· Krave

Primetan je bio i veliki broj posetioca. Na tribinama u izložbenom prostoru je sve vreme traženo mesto više.
Komisiju za ocenjivanje grla sačinjavali su naši najistaknutiji stručnjaci iz tri institucije: dr Vlada Pantelić iz Instituta za stočarstvo Beograd - Zemun i predsednik Centralnog udruženja odgajivača goveda simentalske rase (CUOGSR), zatim dr Radivoje Đurđević iz SVC Velika Plana i dipl. inž. Dragan Gunjak iz Poljoprivredne stručne i savetodavne službe Kruševac. Konkurencija je bila veoma jaka, i tročlana komisija je imala nimalo lak i nimalo zahvalan zadatak da donese odluku o šampionkama.
Tome u prilog ide i podatak da je u kategoriji junica bilo čak šest nagrađenih grla, i to pet pratilja i šampionka. Komisija je nakon teškog i nimalo zahvalnog odabira grla odlučila da sledeća grla budu pratilje: na petom mestu je grlo MILKA – 1114, vlasnika Gorana Pantića iz Kragujevca, člana UOGSR „Šumadija“ iz Kragujevca. Na četvrtom mestu je odabrana MAJA – 3364, vlasnika Bobana Panića iz Velikog Šiljegovca, člana UOGSR „Mlečna Dolina“ iz Velikog Šiljegovca. Na trećem mestu je ovoga puta bila MARTA – 3003, vlasnika Slavoljuba Ćirića iz Bivolja, člana UOGSR „Kruševac“. Drugo mesto je pripalo grlu VANA – 5136, vlasnika Momčila Đorđevića iz Žabara, člana UOS „Topola“. Titulu prve pratilje je osvojilo grlo LOLI – 6186, vlasnika Milana Stojanovića iz Pridvorica, člana UOGSR „Smederevska Palanka“. Titulu šampionke među steonim junicama je ponelo grlo RAJNA - 3600, vlasnika Borjana Simonovića iz Sebečevca i predsednika UOGSR „Rasina“ iz Kruševca. Grlo je rođeno 26.03.2015. godine (otac Rurex V-1115, majka Elza 6251, maksimalne mlečnosti u 4. laktaciji od 5778 kg mleka sa prosečno 4.01% mlečne masti). Nagrade ponosnim vlasnicima je uručio gospodin Dragoslav Milutinović iz Uprave za agrarna plaćanja.

U kategoriji prvotelki, komisija je odlučila da dodeli nagrade za I i II pratilju i šampionku. Druga pratilja je LUNA – 1987, vlasnika Radiše Rajića iz Donje Livadice, člana UOGSR „Velika Plana“. Prva pratilja je STELA – 6651, vlasnika Dragoslava Slavnića iz Velike Plane, člana UOGSR „Velika Plana“. Titulu šampiona je odnelo grlo imena BUBA – 6386, vlasnika Bobana Miladinovića iz Velikog Šiljegovca, člana UOGSR „Bagdala“ iz Velikog Šiljegovca. Grlo je rođeno 05.11.2015. godine (otac Goldbrand V-1218, majka Cimi 3012), oteljena 19.09.2017. godine i start laktacije je 25 kg. Nagrade grlima i njihovim vlasnicima je uručio generalni sekretar Centralnog udruženja goveda simentalske rase, dr Dragan Nikšić.

U kategoriji krava dodeljeno je četiri nagrade: I, II i III pratilja, i šampionka. Titulu treće pratilje je ponelo grlo ILKA – 1111, vlasnika Vladice Brkića iz Velikog Šiljegovca, člana UOGSR „Mlečna dolina“ iz Velikog Šiljegovca. Druga pratilja u kategoriji krava je LARA – 6740, vlasnika Milana Milakovića iz Mratišića, iz UOGSR „Kolubara“ iz Lajkovca. Prva pratilja je grlo HANA – 0954, vlasnika Miroslava Rajkovića iz Ražnja, člana UOGSR „Bukovik“ Ražanj. Šampionka u kategoriji krava je grlo ASTRA - 4151, vlasnika Zorana Ivkovića iz sela Togočevce, člana UOGSR „Goran Vet“ iz Leskovca. Nagrade je uručila zamenica gradonačelnika Kruševca, gospođa Vesna Lazarević.

Apsolutna šampionka izložbe je prvotelka MARTA – 0600, vlasnika Dejana Miladinovića iz Velikog Šiljegovca, člana UOGSR „Mlečna dolina“ iz Velikog Šiljegovca. Grlo je rođeno 13.03.2015. godine, i ćerka je veoma kvalitetnih roditelja (otac Hupsol B-306 i majka Mara 00630). MARTA je oteljena 28.08.2017. godine. Grlo je startovalo sa mlečnošću od 33 kg. Nakon dodele nagrada, prilikom svečanosti zatvaranja izložbe, prisutnima se, između ostalih, obratio i dr Vlada Pantelić i uz zahvalnost organizatorima, odgajivačima i posetiocima izrazio želju da nacionalna izložba goveda simentalske rase bude svake godine sve veća i kvalitetnija.
Na osnovu svega prikazanog, može se zaključiti da su na 2. nacionalnoj izložbi goveda simentalske rase prikazana veoma kvalitetna grla koja, po mišljenju organizatora i stručnjaka, po kvalitetu nimalo ne zaostaju za grlima iz razvijenih stočarskih zemalja, kao što su Austrija i Nemačka.

Još fotografija sa druge nacionalne izložbe goveda simentalske rase možete pogledati na našoj Facebook stranici klikom na link ispod.


POGLEDAJ OVDE!