Nacionalna izložba krava simentalske rase - Kruševac 2020.


U subotu 5.10.2019. godine u Kruševcu, u organizaciji Centralnog udruženja odgajivača goveda simentalske rase, održana je 3. po redu Nacionalna izložba krava simentalske rase. Na izložbi je učestvovalo 105 grla podeljenih u 3 kategorije: junice, prvotelke i krave. Grla simentalske rase dolazila su iz 14 udruzenja koje su članovi Centralnog udruženja odgajivača goveda iz 10 opština: Valjevo, Lajkovac, Smederevska Palanka, Velika Plana, Kragujevac, Trstenik, Kruševac, Ražanj, Leskovac i Bujanovac.

U kategoriji junica pobedilo je grlo Gorana Pantića iz UOGSR Šumadija-Kragujevac. Najbolje grlo u kategoriji prvotelki vlasništvo je Dejana Miladinovića iz UOGSR Mlečna dolina-Veliki Šiljegovac, a u kategoriji krava grlo iz srednje poljoprivredne škole Valjevo, članice UOGSR Kolubarski simentalac-Valjevo. Za apsolutnog šampiona proglašeno je grlo Milana Milakovića iz UOGSR Kolubara-Lajkovac.

Održavanje ovakve najznačajnije manifestacije u Srbiji kada je u pitanju govedarstvo, ima višestruki značaj. Ovo je najpre prilika da naši farmeri između sebe razviju takmičarski duh, da prikažu kvalitet svojih grla i dobiju adekvatne nagrade za svoj trud. Takođe s obzirom da je Nacionalana izložba medijski izuzetna propraćena ovo je prilika da se skrene pažnja mlekarskoj industriji na položaj farmera i veću brigu o njima. Ono što je posebno važno na izložbi su bile brojne delegacije iz zemlje i iz inostranstva: UOGSR Slovenije, UOGSR Austrije, UOGSR Nemačke. Velika čast za naše udruženje i našu zemlju bilo je i prisustvo Generalnog sekretara evropskog i svetskog udruženja odgajivača goveda simentalske rase Dr Georga Rormozera. Na izložbi su bili prisutni i dva državna sekretara Ministarstva poljoprivede šumarstva i vodoprivrede i to Mr Željka Radoševića koji je i član organizacionog odbora i g-dina Velimira Stanojevića, što je takođe izuzetno važno i puno znači udruženju i farmerima-izlagačima.

Treba istaći i činjenicu da je Centralno udruženje odgajivača goveda simentalske rase dobilo organizaciju Evropskog kongresa udruženja odgajivača goveda simentalske rase 2021. godine u Srbiji. To je velika čast i privilegija i za Centralno udruženje, njegove članove kao i za našu zemlju, i zbog svega toga potrebno je odmah krenuti sa njegovom pripremom, a u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.