Studijsko putovanje u Tursku, održano je od 1. do 8. februara, 2018. godine. Studijska grupa se sastojala od 50 putnika, predstavnika članova CUOGSR-a, predstavnika Instituta, predstavnika regionalnih i lokalnih udruženja odgajivača goveda simentalske rase – Udruženje odgajivača goveda simentalske rase „Drinski Simentalac“, Udruženje odgajivača goveda simentalske rase „Kolubarski simentalac“, Udruženje odgajivača goveda simentalske rase „Sloga Mladenovac“, Udruženje odgajivača goveda simentalske rase „Mlečna dolina“, Udruženje stočara Tutin, itd., zatim predstavnika osnovnih odgajivačkih organizacija i zadruga - ZZ Nikoljača, Agronom Quatro, ZZ Sloga Mladenovac, MAT 011 Šabac, Agroprojekt 10+, Gen Zaječar, Vrbnica Selekt, ZOON Valjevo, ZZ Gliječa, farmeri – odgajivači goveda, veterinarske stanice – Master Veterina i Veterinarska stanica Krupanj, kao i predstavnici SVC „Krnjača“, Mlekara Lajkovac, predstavnici Poljoprivrednog fakulteta Novi Sad, i Instituta za primenu nauke u poljoprivredi, regionalne odgajivčake organizacije i savtodavne službe PSSS Požarevac, itd. Grupa je tokom sedmodnevnog studijskog boravka, pored turističkog programa koji je organizovala turistička agencija FELIX TRAVEL, imala i veoma obiman stručni program koji je uključivao posetu sajmu -


Najveći turski, četvrti najveći evropski poljoprivredni sajam
AGROEXPO 2018 – MEĐUNARODNI SAJAM POLJOPRIVREDE I STOČARSTVA U IZMIRUAgroexpo - Međunarodni sajam poljoprivrede i stočarstva, četvrti poljoprivredni sajam u Evropi sa aspekta broja izlagača i broj posetilaca, od 2016. godine, održava se u zgradama "Izmirskog Sajma", koji je najveći sajamski prostor u Turskoj, ima 12 hala i 110 hiljada kvadratnih metara, u zatvorenom prostoru. Agroexpo, je prošle godine okupio 729 učesnika i 248.000 posetilaca iz 56 zemalja, čime je postao najvažnija tačka sastanka poljoprivrednog sektora u Turskoj. Ove godine, po 13. put, od 1. do 4. februara 2018. godine, kompanija ORION je organizovala 13. Agroexpo - Međunarodni sajam poljoprivrede i stočarstva koji je posetilo 330.000 posetilaca i preko 850 kompanija iz preko 50 zemalja širom sveta.

13. Agroexpo - Međunarodni sajam poljoprivrede i stočarstva organizovan je pod pokroviteljstvom Ministarstva za hranu, poljoprivredu i stočarstvo Republike Turske, Ministarstva ekonomije Republike Turske, kao i Opštine Izmir, i mnogobrojnih udurženja, profesionalnih asocijacija lokalnih i regionalnih privrednih komora, poljoprivrednih fakulteta, asocijacija proizvođača mesa i mleka, udurženja pčelara, veterinarskih komora, poljoprivrednih i kreditnih zadruga, itd.

Na sajmu su učestvovali proizvođači iz sektora poljoprivredne mehanizacije i tehnologije, traktori i oprema, stočarstvo, tehnologije za proizvodnju životinja i oprema, staklenici, seme, sadnice, proizvođači đubriva i sistema za navodnjavanje koji će predstaviti najnovija dostignuća i inovacije u poljoprivredi i stočarstvu svim zainteresovanim stranama.