Sastanak cuogsr i ministra NedimovićaRukovodstvo Centralnog udruženja odgajivača goveda simentalske rase (CUOGSR), dr Vlada Pantelić, predsednik i dipl. inž. Dragan Nikšić, generalni sekretar CUOGSR, razgovarali su sa ministrom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Branislavom Nedimovićem, i državnim sekretarom u Ministarstvu poljoprivrede, mr Željkom Radoševićem, na temu aktuelne situacije u govedarstvu Srbije, kao i organizacije i značaja DRUGE NACIONALNE IZLOŽBE GOVEDA SIMENTALSKE RASE, koja će se održati u Kruševcu, 7. oktobra 2017. godine.

Dr Vlada Pantelić je, ukratko, predstavio CUOGSR, koje trenutno broji preko 4.000 članova iz 27 lokalnih i regionalnih udruženja odgajivača iz Centralne Srbije, odn. preko 30.000 umatičenih krava simentalske rase. Kao jedan od glavnih ciljeva CUOGSR, kako je istakao dr Vlada Pantelić, pored zastupanja interesa njenih članica, u Srbiji i inostranstvu, kao član Evropskog udruženja odgajivača goveda simentalse rase – ESF, udruženje je aktivno i na promovisanju govedarstva, razvoju takmičarskog duha među odgajivačima, saradnji i razmeni iskustava, kroz organizaciju različitih manifestacija, regionalnih i lokalnih, širom Centralne Srbije. Centralno mesto u ovim aktivnostima, svakako imaNACIONALNA IZLOŽBA GOVEDA SIMENTALSKE RASE, druga po redu, u kojoj, ove godine, učestvuje 14 udruženja iz 11 opština, i tokom koje će biti prikazano preko 130 najboljih krava i junica Srbije. Dr Vlada Pantelić je upoznao ministra sa svim aktivnostima i pripremama ove manifestacije, neophodnim finansijskim sredstva za njenu organizaciju, ali i podrškom nadležnih institucija i pozvao ministra da bude član Počasnog odbora, što je ministar sa zahvalnošću i prihvatio.

Ministar Nedimović istakao je da je organizacija ovakvog događaja od velike važnosti za dalji razvoj govedarstva u Srbiji, i da će Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede bezrezervno podržati njeno održavanje i u tom smislu odvojiti značajna finansijska sredstva kako bi se osigurao uspeh ove, sada već, tradicionalne manifestacije.
U daljem razgovoru sa ministrom, dr Vlada Pantelića, je ukazao na značaj subvencija u govedarstvu i sprovođenja odgajivačkog programa i mera selekcije kao veoma bitnih mera, za ublažavanja drastičnog pada stočnog fonda u Srbiji i poboljšanja proizvodnje. Ministar je napomenuo da se u narednom periodu subvencije za govedarstvo neće smanjivati, i da ukoliko se budu menjale, to će biti samo u pravcu njihovog povećanja. Predsednik CUOGSR, dr Vlada Pantelić, se složio o neophodnosti da se u narednom periodu unapredi rad odgajivačkih organizacija, ali je takođe izneo potrebu da članovi CUOGSR učestvuju u definisanju i pravljenju nacrta budućih uredbi i pravilnika iz oblasti govedarstva.
Ministar poljoprivrede gospodin Branislav Nedimović se složio sa tim predlogom, napomenuvši između ostalog da sve predloge, primedbe i ideje od strane našeg udruženja dostavimo Ministarstvu i u pisanoj formi.

CUOGSR se ovom prilikom zahvaljuje ministru, gospodinu Branislavu Nedimoviću i državnom sekretaru mr. Željku Radoševiću, na izdvojenom vremenu i njihovoj spremnosti da saslušaju stavove udruženja, problemei izazove sa kojima se susreću odgajivači goveda u Srbiji, i da nam u tom smislu koliko je moguće pomognu.